Jag har längtat efter att få köpa en robotdammsugare som kan hjälpa till i hemmet, men nu blev det äntligen dags. Sedan Charlie (yngsta sonen) har börjat krypa på golvet så fick ett inköp mycket högre prioritet. Vi blev tvungna att dammsuga huset dagligen för att hålla det rent för honom från matrester och katthår. Och så här i efterhand så tycker jag att det har varit ett av de mest lyckade köpen jag gjort! Det sparar oss jättemycket med tid och huset har aldrig varit renare.

Valet av dammsugare föll på en Xiaomi Mijia, en relativt billig robot som jag blev rekommenderad av min arbetskollega Mats Karlsson.

För att vara så billig så har robotdammsugaren relativt många sensorer:

  • LIDAR-sensor som skannar av rummet så att den vet hur rummet ser ut. Det hjälper den att hitta tillbaka till laddaren, men ser också till att hela rummets yta blir dammsugit.
  • Ultraljudssensor för att detektera föremål direkt framför sig.
  • Odometer på hjulen för att mäta sträcka den kört.
  • Fallsensorer (IR) som förhindrar den från att ramla ner från trappor.
  • Kantsensor (IR) som den använder för att följa t.ex. väggar.
  • Bumper-sensorer (2st) för att detektera kollisioner med föremål.
  • Gyroskop (tippsensor?)
  • Sensor för när man plockar ur/sätter i dammbehållaren.
  • Magnetsensor som man kan använda för att skapa virtuella väggar för att förhindra roboten att dammsuga vissa platser.

Den senaste egenskapen använder jag för att förhindra den att ta sig över tröskeln in i vår tvättstuga, varifrån den inte kan ta sig tillbaka då tröskeln är för hög från det hållet. En magnetlist används för att spärra av  områden för roboten. Jag testade först med en magnetlist från Clas Ohlson men den var inte stark nog, originalet funkar bättre: “Virtual-Wall-for-XiaoMi-Smart-Robot-Vacuum-Cleaner”.

Dammsugaren finns i två versioner, den andra versionen är nästan 1000 kr dyrare, men skillnaden i funktion är rätt liten. I praktiken så är det en vattenbehållare med våtmopp som skiljer dom åt, jag valde den första och billigare versionen.

Rengöring av dammsugaren är lätt fixat, man lyfter på en lucka och plockar ut dammbehållaren, öppnar och tömmer den, och så sätter man tillbaka den. Ibland får man vända på dammsugaren och plocka bort långa hårstrån som har fastnat, men det går snabbt.

Man kan starta dammsugaren manuellt genom att trycka på en knapp, och när den anser sig klar med alla rummen så återvänder den själv till laddstationen. Vill man ha lite mer kontroll på när den skall dammsuga så får man ladda ner XiaoMis hemautomations App, med den kan man lägga upp scheman när dammsugaren skall dammsuga. Med appen så får man även ut statistik, historik, och kartor där man i realtid kan följa dammsugaren (rätt spännande faktiskt).

Kaspersky Labs har gjort en säkerhetsanalys av dammsugaren och kommit fram till att den är ovanligt säker för att vara en IOT enhet, även om det visserligen fanns några brister: https://www.kaspersky.com/blog/xiaomi-mi-robot-hacked/20632/

För den som har lust att hacka XiaoMis IOT enheter så finns det lite intressant information här: https://github.com/dgiese/dustcloud

Nu behöver vi bara en robot som dammar och lagar mat. 😉