Från att ha surfat i 110/11 Mbps när vi precis fick fiber till huset så har hastigheten sakta krupit nedåt för att de senaste månaderna legat på 50-60/10 Mbps. Inte för att jag så ofta behöver så hög hastighet, men när man stundtals laddar något stort upp eller ner så vill man ju att det skall gå så fort som möjligt. Jag trodde initialt att det berodde på att Telias nät blivit mer och mer nertyngt med alla nya fastigheter som ansluts till fibernätverket dagligen, men efter att ha kopplat min dator direkt till fiberomvandlaren så kunde jag konstatera att begränsningen låg på min sida. Förmodligen är det någon inställning jag gjort på min Linksys E3000 router som slöar ner den redan hårt belastade processorn så att hastigheten på den genomströmmande trafiken blir lidande. Eftersom jag ändå tänkt förbättra täckningen i hushållet med en ytterligare accesspunkt så blev det här ”droppen i bägaren” som fick mig att införskaffa en ny D-link DIR-880L router från Kjell & Company. Det finns såklart snabbare och bättre varianter, men jag känner inte att vi har råd att kasta ut flera tusenlappar på dessa. Den här har stöd för AC-standarden, är utrustad med 256MB RAM och 128MB Flash, och kan köra DD-WRT om så behövs. Men enligt en forumtråd så får man med nuvarande version av DD-WRT en sämre prestanda så jag behåller den original tillsvidare.

Samtidigt så passade jag att uppgradera upplänken från 10 Mbps till 100 Mbps hos Telia (49 kr/mån), jag kvittade kostnaden mot två mobilabonnemang hos Tre som jag sade upp. 🙂

Nu rullar det på bra igen och hastigheten är det inget fel på! Mycket kan sägas om Telia, men jag tycker att deras nät är snabbt och stabilt.

bredbandskollen