Det har ju blivit lite diverse köp från ”kina sidor” under det gångna året, ett av dessa köp var en IP-kamera för utomhus bruk som var tänkt att övervaka området runt huset, men som sambon tyckte passade bättre att övervaka hennes höns i hönshuset. Kameran jag köpte från Deal Extreme var en HOSAFE SV2MB1W 1080P WiFi-kamera som är IP-66 klassificerad och kostade bara 455 kr inklusive moms och frakt till Sverige, det vill säga säkert under halva priset för vad man skulle få betala för en motsvarande kamera om man skulle köpa den här i Sverige. Höljet till kameran är tillverkad i metall och den känns rätt robust, kvalitén på bilderna och funktionerna i tillhörande App (Yoosee Android, Yoosee iOS) är helt Ok med tanke på det billiga priset. Det finns inbyggda IR-dioder för mörkerseende som funkar fint i ett så begränsat utrymme som ett hönshus, men om man skulle använda kameran för att övervaka en större parkering eller dylikt så behöver man nog komplettera med lite extra belysning.

Kommunikation med omvärlden sker via WiFi eller Ethernet-kabel, strömförsörjning kan ske via en nätadapter eller via nätverkskabeln (POE).  En ytterligare bra funktion med kameran är det inbyggda stödet för Onvif, vilket förenklar inkoppling av kameran till diverse hem automatiseringssystem.

Fästet till kameran är ledad och kameran kan vridas i både höjd och sidled, samt tiltas cirka 20 grader. Här kommer den hittills enda svagheten jag hittat med kameran in,  fästet är lite väl löst och har svårt att hålla sig kvar i den position som man ställt in den i. Jag har försökt att dra åt skruvarna på undersidan lite extra men det hjälper inte. Man skulle säkert kunna skruva loss brickan på undersidan och lägga in någon gummipackning som höjer friktionen, jag får testa det någon gång i framtiden.

Med 4 st IR-dioder
Stativet kan roteras i X och Y-led