Jag fick av en slump möjlighet att besöka den lilla byggnaden som ligger lite till vänster om bron vid Hörsne ån, det blev ett kort med ändå intressant möte som jag tänkte skriva lite om. Byggnaden som inte är större än två gånger två meter står ganska anspråkslöst på sluttningen mot kanalen, målad med en brun färg som gör att den smälter in i omgivningen. Jag har ofta sett byggnaden när jag har varit där med barnen och tittat på vattnet och kastat ner pinnar och stenar från bron, men aldrig reflekterat över varför den finns där. Så när jag en kväll förra sommaren var på platsen med ett gäng sockenbor för att planera för indragningen av fiber till vår telefonstation (ligger strax bredvid) så blev jag inbjuden på en snabb rundtur i byggnaden. Det visade sig att den var byggd för att mäta och registrera vattenståndet i ån, och med hjälp av någon slags flottör som var nedsänkt i något som liknande ett borrhål så registrerades vattendjupet på en pappersrulle som sakta roterade. Rullen behövdes bytas med jämna mellan rum och skickades sedan in till någon myndighet/dyl för analys och registrering. Han som visade mig runt hade som uppgift att byta dessa rullar och skicka in dom. Om det gjordes några andra mätningar och registreringar förutom vattendjupet vet jag inte, men det var en enkel men ändå fascinerande maskin och nu vet jag vad som finns i den lilla ”skrubben” nästa gång jag cyklar förbi.