Så fort solen tittar fram på våren så börjar loppisarna här på Gotland att ploppa upp som svamp ur marken på hösten. På somrarna är det svårt att åka någon längre sträcka utan se en loppis skylt, det blir nästan lite uttjatat, finns det verkligen så mycket grejor att göra sig av med?

Hur som helst så kan man inte hålla sig ifrån en stor loppmarknad, för man vet ju aldrig om det är där man kommer att göra ”Fyndet”. Grejen som du inte visste att du letade efter men som du inte kan klara dig utan efter du hittat den. 🙂

Där här är inte riktigt ett fynd av den magnituden, men jag tycker ändå jag gjorde ett bra kap. Det var i lördags på bakluckeloppisen på gamla flygplatsen där jag hittade ett begagnat solcellspaket till en segelbåt.

Det var en solcellspanel för 12 volt med en storlek på runt 100×80 cm som jag kom över med tillhörande laddmodul (NAPS NC 5) och en 230 volts batteriladdare för sammanlagt 50 kronor. Bara laddmodulen kostar ny 425 kronor, solcellspanelen kostar säkert mellan 500-1000 kronor. Perfekt fynd för mig som är intresserad av att börja laborera med solenergi!

IMG_1701
NAPS NC-5
NAPS NC-5 närbild

Solcellen verkar fungera, nu skall jag bara hitta ett fritidsbatteri som jag kan koppla in för att försöka ladda, vad jag skall driva för något på batteriet och solenergi har jag inte kommit på ännu. Men det är nog det minsta problemet för oss som är så beroende av el. 😉

Fick samtidigt en inbjudan av GEAB på en Solcellsmässa om ett par dagar, passar mig perfekt, då kan jag få ännu mer inspiration. Jag vet att vi inte har optimalt läge på huset för att nyttja solenergi, men tekniken gå ju framåt och solpanelerna blir mer effektiva för varje år som går.

http://www.gotlandsenergi.se/pdf/InbjudanSolcell2016.pdf

http://www.gotlandsenergi.se/pdf/Program2016_Privat.pdf

Jag ser redan fram mot EnergiExpot 2016 i När i augusti, blir tredje året i rad nu som jag besöker eventet och jag tar alltid med mig nya erfarenheter hem efter besöken.

”Vi går en ljus sommar till mötes” som det ju brukar heta…