Elektrikern från GEAB kom i morse och monterade upp styrenheten, kontaktorn, och temperaturmätaren. Han skulle egentligen komma först på fredag, men på grund av för många bokningar på en dag så blev min installation tidigarelagd, vilket passade mig utmärkt. Den nya variabla tariffen pendlar väldigt mycket och kan stundtals vara väldigt dyr, så därför vill jag få styrdelen av elektroniken installerad så fort som möjligt då det är den som skall hjälpa till att slå ifrån elpannan under de dyrare delarna av dygnet. Och med dyr så menar jag upp till 173 öre/kWh, som det har sett ut hittills.

Min installation var nog rätt enkel, elpanna, vägg att montera kontaktorn på, och vägguttag för styrenheten fanns precis bredvid varandra, och min WiFi-accesspunkt står 1,5 meter därifrån, optimala förhållande med andra ord. Men eftersom alla modeller av elpannor fungerar olika så blev det lite grubblande, Googlande efter manualer, utskrift av dessa, och mer grubblande innan han kom på hur han lämpligast skulle koppla in kontaktorn mot elpannan. Jag har en Värmebaronen Elomin III-elpanna som om man läser i manualen kan fjärrstyras på flera olika sätt (se sida #6), tidigare så har jag styrt pannan med så kallad ”effektstyrning” där jag från en dator skickar in en analog spänning mellan 0-10 volt för att styra effektstegen på elpannan, men eftersom GEABs styrenhet bara har ett på- och av-läge via kontaktorn så var det inte längre ett alternativ. Han valde tillslut alternativet ”Blockering”, och fick koppla in kontaktorn så att den normalt var sluten, det vill säga att när styrenheten ger signal till kontaktorn så att den drar så bryts kontakten mellan stiften 2 och 3 på styrkortet till pannan. Styrkabel, svart-röd på bilden var min gamla som jag hade tidigare och som vi nu kunde återanvända.

När allt var på plats fick vi ställa in styrenheten så att den kunde komma åt vårt trådlösa nätverk med hjälp av deras ”Smart Kund”-app. Vi testade att stänga av elpannan via appen, det tog 5 sekunder innan kontaktorn drog och ytterligare 10 sekunder innan elpannan började växla ner effektstegen för att tillslut inte ha något effektsteg inkopplat. Själva elektroniken i elpannan och cirkulationspumpen går dock fortfarande hela tiden, vilket är bra då värmen som finns i pannan då fortsätter att distribueras ut i huset.

Jag fick också en temperatursensor som skulle placeras i något lämpligt centralt rum, även denna kommunicerar via vårt WiFi och kan avläsas ifrån appen. I appen kan man ställa in en lägstanivå på temperaturen, ifall den sjunker under detta värde så skall pannan aktiveras även om det är schemalagt som en höglasttid och i normala fall bör vara avstängd. Det är väl för att säkerställa att det inte blir för kallt i huset. Det jag saknar är en extern temperatursensor som man kan koppla in så att man kan se hur elpannan och då även strömförbrukningen följer yttertemperaturen. Det finns ett litet uttag, typ 3,5 mm audioplugg i toppen av lådan som skulle kunna tänkas vara för inkopplingen av en ytterligare extern sensor, enligt rykten så skall en extern sensor finnas som ett framtida tillbehör och det ser ut som appen redan är förberedd för nått sådant.

Jag blev lite nyfiken på hur temperatursensorn (”SmartTemp”) fungerade, så jag lättade lite på plasten. De använder en DS18S20 1-Wire sensor för att läsa av temperaturen, det är samma sensor som jag använder (8 st) i mitt lokala 1-Wire nätverk i hemmet, kul! De har valt en GainSpan GS1011MEPS som WiFi-modul, någon microcontroller såg jag inte till, men finns såklart en där någonstans om jag bara hade tittade lite noggrannare.

IMG_3133
Kontaktor som styrs av styrenheten
Kontaktor som styrs av styrenheten
IMG_3139
Vår elpanna
Vår elpanna
Temperaturmätare
Temperaturmätare
IMG_3144
bild 1
bild 3
bild 4
bild 2