Router

Det här var ett projekt som jag hade för nästan tio år sedan, vi bodde i en lägenhet i Visby och var uppkopplade via Comhems koaxialnät till Internet. Hastigheten var på 512 Kbps, vilket var helt okey då. 🙂

Men eftersom det fanns flera datorer i hushållet och jag var med och arrangerade LAN i kvarterslokalen lite då och då så behövde jag en router. Tanken var att bygga en enkel router med Linux och med hjälp av lite gammal hårdvara som blivit över, kraven var att den skulle vara tyst (flickvän godkänd), och se cool ut.

Hårdvaran blev följande:

  • CPU: Intel Pentium 200 MMX
  • Minne: 32 MB EDO
  • Nätverkskort: 2 st Edimax 10/100 Mbps
  • Lagringsmedia: 3.5″ Diskettstation med en 1.44 MB diskett.

Jag monterade allt på distanser som jag limmade fast på en plexiglasskiva, i distanserna så borrade jag hål och gängade dessa med en gängtapp för att kunna skruva fast moderkortet och annat med skruvar. En 200 watts nätdel blev fråntagen sin låda och monterades fast på plexiglasskivan. Jag sågade sedan till sidor och ett lock av plexiglas så att jag fick en helt genomskinlig låda för routern, jag borrade hål för ventilation. Lock och väggar gick med tiden sönder så på bilden nedanför finns bara botten med hårdvaran kvar.

Jag hittade en Linuxdistribution som vad gjord för att köras från en diskett och agera router, BBIagent (screenshot från nätet). Så en gammal diskettstation monterades på plastskivan med en 1.44 MB diskett med mjukvaran installerad, diskettstationen monterades upp och ner så att man kunde se ett stort slags svänghjul som roterade när diskettstationen laddade. Jag målade hjulet med en penna för att få en hypnotiserande effekt när mjukvaran laddades in.

Routern funkade mycket bra och tjänade mig väl, tills jag en dag krävde mera funktioner än vad som fick plats på 1.44 MB. Idag kör jag en Linksys E3000 med DD-WRT, funkar perfekt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.