Betongvibrator

Maria tycker om att gjuta i finbetong och har gjort en hel del fina alster i form av krukor, ljushållare, och avgjutningar (t.ex. i rabarberblad). På Google finns exempel på hur gjutningar i finbetong kan se ut. Förutom att ha en bra gjutform (hon har alldeles för många) och en väldigt finkornig betong (Finja eller Gjuta Fin från Byggmax) så behöver man se till att få ur alla luftbubblor som finns i betongen för att få en fin och slät yta när kreationen har brunnit färdigt. För att få ur luftbubblorna ur betongen så tänkte jag skapa en vibrator av en gammal packlåda, en slipmaskin köpt på loppis för 10 kr, och en MDF-skiva.

Det hela är rätt enkelt, man bygger upp stöd och förankring för slipmaskinen som man monterar upp och ned i lådan, jag sågade till 45x45mm stavar som jag försedde med gummitassar och placerade i de fyra hörnen för att fördela lasten på skivan och dämpa vibrationerna. Jag sågade till en fyrkantig MDF-skiva som jag skruvade fast i slipmaskinen via förlängda skruvar till slipplattan. Slutligen så lackade jag skivan med båtlack och sprayade lådan med svart färg, de skall ju tåla en hel del vatten och slabbande.

Tyvärr visade sig vibratorn vara FÖR bra och vibrationerna för starka. Först måste jag se till att fixa lister runt plattan för att förhindra saker ifrån att vibrera av från maskinen och sedan kanske jag kan fixa någon slags dimmer för att dra ner varvtalet på slipmaskinen. Jag får återkomma när jag löst problemen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.