Hemmabyggt arkadspel

Jag växte upp på 1980-90 talet då krogarna och Gotlandsbåtarna ännu huserade ett flertal arkad- och flipperspel, och så fort vi fick chansen så matade vi dessa med pengar, spelade, eller bara stod och såg på när andra spelade. Idag ser man nästan aldrig av dessa skönheter, hemmadatorer, spelkonsoler, surfplattor, och byråkratiska regler och licenser har dödat marknaden helt. Ytterst få, och något, företag tillverkar nya arkad- och flipperspel idag, vilket är riktigt synd!

För att återuppleva gamla klassiska spel som man spelade som liten så kan man ladda ner ett flertal bra emulatorer från nätet, och torrent-siter runt om i världen bjuder på en rik flora av ROM-filer. Men för att få en autentisk spelkänsla så duger inte ett vanlig PC-tangentbord med tillhörande mus, utan man behöver riktiga arkadspelsknappar och slitstarka joystickar. Som tur var finns det företag som lever på att sälja reservdelar till gamla arkadspel och till hobbybyggare som jag, så med lite fritid och pengar på fickan så kan man återuppleva forna glansdagar och samtidigt även lära upp en ny generation arkadspelare (mina barn). 😉

Att designa att ett arkadkabinett från grunden är inte helt lätt, en hel del experimenterande och testande behövs för att få till rätt proportioner så att möbeln blir bekväm att stå framför och även estetiskt tilltalande. Som tur var finns det många uppslag på färdiga kabinett på Internet, och jag hittade Arcade paradise som hade ritningar på en variant som föll mig i smaken.

När du väl har fått fram passande ritningar så tar själv byggandet och beställande av delar vid. Materialet kan variera men många väjer att arbeta med Medium Density Fibreboard (MDF) som är lätt att såga och fräsa i, material ger också en väldigt slät och fin yta som är lätt att måla. Hittas i all bygghandel idag, t.ex. ByggMax.

Jag köpte knappar, styrspakar, och myntluckor hos Sozo-Happ i USA, som är kända för att tillverka delar till Arkadspel och Flipperspel av hög kvalité. Idag finns det nästan lika bra alternativ som är mycket närmare.

Mina inköpslista från Suzo-Happ:

Mynt-lucka 530 kr
Knappar player 1-2 2×20 kr
Knappar 2xgrön, 2xröd, 2xvit 2xsvart, 2xblå, 2xgul 2xlila 4*16=218 kr
Joystick IKARI-warrior 2×372 kr (köp nått enklare, dessa var overkill)
Drinkhållare 15kr

———————————
Totalt: 1547 kr

 Hårdvara och Mjukvara:

Intel Core2 4400 2 GHz
2 GB DDR2 minne
300 GB SATA hårddisk
GeForce 9400GT 512MB grafikkort

Jag började att köra Linux på kabinettet men fann till min besvikelse att det inte fanns några bra “frontends” för den plattformen så jag blev tvungen att installera Windows XP Pro SP2. Där hittade jag HyperSpin som är ett Flash-baserat frontend för MAME och alla andra emulatorer som jag kör på maskinen. Jag kan helhjärtat rekommendera HyperSpin, det är skitsnyggt, proffsigt, och har en stor community som ständigt förbättrar alla teman. Min initiala hårdvarulista var från början mycket mer modest, HyperSpin var orsaken till att jag fick uppgradera till en kraftigare CPU och mer minne, men det var det värt.

Det finns väl inget som heter “helt färdigt”, men så här ser arkadspelet ut just nu. Jag skall försöka installera Windows 7 (TRIM-stöd) på en SSD och flytta över all mjukvara till denna från hårddisken för att få ner laddtiden. Och så skulle jag vilja ha lite passande klistermärken på sidorna så att den blir lite mer levande och inte så helsvart.

Mera nyttiga länkar

Dekoration till marquees, kickboard, och kontrollpanel –http://www.classicarcadegrafix.com/

http://www.arcadeworlduk.com/

https://www.akishop.jp/

http://www.ultimarc.com/store/  som bl.a. säljer detta utmärkta interface I-PAC

Tillverkar plast och vinylfilmer som man kan dekorera arkadspelet med http://gameroomgraphics.com/

En annan tillverkare här
http://www.gameongrafix.com/index.php

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.