Förutom min Synology Diskstation så har jag även en server i form av en vanlig dator av tower-modell som går 24/7. På den kör jag XenServer och ett gäng virtuella servrar, är jättesmidigt då man vill testa något nytt operativsystem eller vill skapa en ny server, bara in och klicka i ett GUI och en minut senare finns en ny virtuell maskin på plats. Jag har lärt mig att det är lättare att underhålla flera dedikerade servrar än en enda med massa olika tjänster på, och då är virtualisering rätt väg att gå så vidare du inte vill ha en hel serverhall hemma med massor av brummande och strömslukande servrar. Genom att virtualisera så utnyttjar du även hårdvaran bättre på din server som annars förmodligen mest står och idisslar.

Jag kör idag en virtuell server för min blogg, en för Caspers MineCraft-server, en för en BattleField 1942 server som jag skall sätta upp någon gång, och en för min byggserver (Jenkins) för mina utvecklingsarbeten. Fler är lätt att skapa, dock började det bli lite tungt för den gamla hårdvaran, speciellt minnet var alldeles för litet.

Den förra servern var utrustad med en Intel Core2 Duo på 3 GHz och 2 st 1 GB Corsair PC6400 minnen, idag fick jag hem en ny AMD FX-6350 (6-core) CPU på 3.9 GHz, ett Asus M5A99FX PRO moderkort, och 1 st 8 GB Corsair PC12800 minne. Det finns plats för mer minne, men det täcker mitt nuvarande behov med råge. Så det blev lite meckande med att byta ut all hårdvara, för man har ju inte tålamod att vänta med det till helgen. 😉

Tyvärr verkar inte Xen gilla det nya integrerade nätverkskortet, den hittar kortet men vill inte sätta något IP-adress. Så jag får nog montera in mitt gamla nätverkskort för att det skall fungera, tror det var likadant på Intel-moderkortet, den tyckte inte heller om det integrerade nätverkskortet. Skumt och trist.

Nåja, nu skall det väl rulla på ett tag till…

Gamla Intel hårdvaran
Gamla Intel hårdvaran
Nya AMD hårdvaran
Nya AMD hårdvaran
Nya hårdvaran bootar