När jag startade att skriva denna blogg så gjorde jag det via ett konto på http://wordpress.com, deras tjänst är helt suverän som erbjuder gratis hosting av personliga bloggar/hemsidor. Det går väldigt snabbt att sätta upp en ny blogg och man slipper jobbet med att drifta en egen server som tar både pengar, tid, och kunskap i anspråk. Nackdelen med WordPress.com som sedan fick mig att migrera över bloggen till min Synology-server är att man inte kan installera egna plugins och göra egna customiseringar utan att det börjar kosta pengar, tillgängligt utrymme är också begränsat till 3 GB vilket är fullt möjligt att man överskrider om bloggen skall vara tillräckligt långlivad och innehålla många bilder.

Att få igång en WordPress-blogg på min Synology-NAS var nästan lika enkelt, via deras admingränssnitt så kunde man aktivera WordPress-pluginen och via en importerings-plugin till WordPress så kunde jag importera mina tidigare inlägg från bloggen på wordpress.com. Men på grund av hur WordPress refererar till bilderna i inläggen så visades inte bilderna i de importerade blogg-inläggen efter migreringen, det krävdes att jag manuellt i databasen gick igenom varje inlägg och ersatte den gamla sökvägen till bilden med den nya. Detta orkade jag inte fixa för stunden, med följden att gamla blogginlägg har varit väldigt bildfattiga (bilderna fanns där, men visades inte). Jag körde bloggen på min NAS i typ ett år (?) och var nöjd med att jag nu fritt kunde ändra i visuella teman, kunde installera valfria pluginer, och hade fritt med utrymme på hårddisken för min blogg. Det som gnagde mig var den långsamma laddtiden av sidorna, speciellt när man laddade upp bilder och var tvungen att rotera dessa. Den inbyggda processorn i NASen är inte gjord för dessa uppgifter och det var stundtals irriterande långsamt (15 minuter för att rotera en samling med bilder).

Så jag har nu slutligen (?) migrerat över min blogg från min NAS till en dedikerad server här hemma, med mer minne, CPU-kraft, osv. Nu går allt MYCKET snabbare, sidorna laddas snabbare och det är en fröjd att jobba med bilder. Att få igång en WordPress-blogg i Ubuntu var dock mer än ett par musklick, jag satt minst två kvällar med att få igång allt och migrera över de gamla bloginläggen och de fysiska bilderna. Jag passade på att skriva om sökvägarna i databasen för samtliga bilder så att de pekade rätt, det var inte helt trivialt men nu får man åter igen upp alla bilder på alla blogginlägg. Det var rätt kul att få ”backa tiden” tre år och se hur det såg ut när vi började bygga på vårt hus. Jag har även passat på att ändra det visuella temat till ett modernare (”Twenty Fourteen”) med tydligare texter och bättre stöd för mobila enheter.

På grund av migreringen och en massa annat i mitt liv just nu så har jag inte hunnit skriva så mycket här på de senaste månaderna. Nu hoppas jag att jag snart kan återkomma med vad som har hänt här hemma under tiden. 🙂