Som villaägare ute på landet så behöver jag gå mina 100-200 meter ut till postlådan för att se efter om någon ny post har anlänt, på sommaren kan det vara en rätt trevlig promenad men på vintern eller regniga höstdagar då hade man helst sluppit. Som många av er andra DIY:are så hänger jag på ”Kina-sidor” som AliExpress, Banggood, och  MiniInTheBox, där hittade jag bl.a. denna billiga 433MHz sändare som skickar en signal när en magnet separeras ifrån ett tungelement. Tanken väcktes då att man skulle kunna montera denna på postlådan och när brevbäraren öppnar locket till postlådan så skickades en 433MHz signal iväg till mitt hus som skulle kunna fångas upp av en enkel hemmabyggd 433MHz mottagare och sedan integreras med mitt befintliga 1-Wire nätverk. På sikt skulle även push-notiser kunna skickas till min mobiltelefon så att man vet när posten har anlänt och slipper klä på sig och gå ut i ruskvädret i onödan.

Jag köpte en passande 433MHz mottagare på Kjell & C:o, men motsvarande finns att köpa billigare på nyss nämnda Kina-sidor, denna kopplades upp på en ”breadboard” till en Arduino UNO. Ett enkelt program skrevs ihop i Arduino IDE som detekterar när en signal ifrån sändaren tas emot och en intern 32-bitars räknare stegas upp med 1 för varje mottagen signal. Med hjälp av Arduino-biblioteket ”OneWireHub” så emuleras en DS2433 (4K eeprom) krets var i räknarvärden skrivs till, på så sätt framstår min Arduino som en 1-Wire sensor som kan läsas av med standardmjukvaror som OWFS och man kan läsa av hur många gånger locket till postlådan har öppnats. Arduino-programmet innehåller en fördröjning på 10 sekunder som fungerar som en slags ”de-bouncer” så att inte räknaren räknar upp flera gånger i onödan ifall brevbäraren behöver lägga i flera brev/paket vid samma tillfälle. En lysdiod på mottagarkortet signalerar också när en signal har mottagits för att förenkla felsökning och testa räckvidden. Räckvidden är idag cirka 100 meter med en 23 cm lång 1,5 kvadrats elkabel till antenn, men det finns kraftigare 433MHz sändare och mottagare (eller 5 km) att köpa om det skulle behövas. När allt fungerade tillfredsställande så byggde jag en ny mottagare med en ATmega 328P som jag brände in mitt program i och utrustade med den nödvändiga passiva komponenterna, den blir lite kompaktare och mer driftsäker än ett Arduino breedboard.


Källkoden kan laddas ner härifrån: https://github.com/trycoon/mailbox_reader/blob/master/mailbox_reader.ino

Återstår nu är att skriva ut en snygg låda till mottagaren med en 3D skrivare, samt att fixa push-notiserna från mitt hemautomatiserings system.

Jag ställde upp med projektet i en tävling som Automatiserar.se arrangerade och vann en Telldus Tellstick Z-net Lite.

Självklart var jag tvungen att lyfta på ”huven” för att se vad som fanns i deras låda. Får se vad jag kan använda denna till i framtiden.