Har haft rätt fullt upp med jobbet, bråda tider nu och jag har suttit hemma och jobbat på kvällarna en del. Inte för att jag blivit beordrad att göra det, mer att jag inte hinner med allt på dagtid och så tycker jag att det är så spännande att jag inte kan sluta bara för att jag åker hem.

Vad gällande husbygget så har vi bestämt oss för att hyra in Mats Lindgren ifrån Anga som vår plåtslagare, han råkar vara tränare för Caspers fotbollslag så helt tagen ur det blå är han inte. 🙂 Han har inte tid att ta sig an jobbet för än i januari-februari, men det verkar inte gå att få tag på någon annan plåtslagare som kan tidigare heller. Så pappa och jag kommer försöka börja lägga plåt på de stora och enklare delarna av taket innan vintern och så får Mats när han får tid ta den sista mer kluriga biten in mot det gamla huset. Det verkar vara helt okey för Mats att vi gör på detta vis och på så sätt hinner vi få dit större delen av taket innan (hoppas jag) snön kommer. Mats kommer att ta hem takplåten, krokar till hängrännor, klippa till under och överbeslag till takkupan åt oss, och fixa ränndalarna, så mycket kan vi sätta dit själva och resten låter vi proffset göra. Vi inväntar dock offerten av honom innan vi ber honom att beställa grejorna. Mats var på studiebesök här i söndags (20/10) för att mäta upp taket och instruera oss i vad vi skulle tänka på när vi sätter upp plåten, vi fick många bra tips så jag är glad att vi bad honom att komma förbi. Mats ratade den Vilpe takfläkt vi hade köpt, han sa att den kanske funkar på tegeltak, men han var väldigt skeptiskt till att den skulle hålla tätt i längden på ett plåttak. Efter detta uttalande fick vi kalla fötter och beslutade att lämna tillbaka takfläkten vi köpt hos XL Bygg (tack för att ni tog tillbaka den utan knorr), det är viktigt för oss att vi bygger nått som är hållbart och inte resulterar i oförutsedda kostnader i framtiden. Mats skulle istället sätta upp en klassisk plåtkåpa och trumfläkt på taket, vi hoppas att det blir bättre.

Jerry Engblom grävare dök så äntligen upp för ett par veckor sedan, de jobbade här en halv dag med att fylla ut med grus runt grunden, att jämna ut jordmassorna sedan deras förra besök, och ta bort jordhögen de lämnade. Tyvärr fick vi betala dom 3000 kr för jobbet, inklusive materialet, för varken han eller vi kunde hitta några papper på det jobbet skulle ingå i det arbete som de tog på sig att göra förra gången. Enligt Jerry så brukar återställning inte ingå i arbetet. Ett klassiskt skolboksexempel på varför man alltid skall begära in skriftliga offerter innan arbetet påbörjas och inte förlita sig på muntliga överenskommelser. Nu var jag inte med när överenskommelsen upprättades så jag vet inte vilken av parterna som har rätt eller fel, som vanligt ligger väl sanningen mitt emellan. Men vi får ändå säga att de gjorde ett fint återställningsarbete runt huset och sådde till och med i gräsfrön i jorden innan de begav sig vidare.

Vi är nästan klara med all spackling och slipning av den nya farstun, Maria har målat allt som skall målas två gånger men det behövs nog ännu en omgång på vissa ställen. Tapeter är hemköpta till väggen mot badrummet som skall tapetseras, nu väntar vi bara på orken att smäcka upp de fem-sex våderna. 🙂

Pappa och jag har även lagt färdigt nästan hela golvet på övervåningen, saknas bara några skivor som jag får komplettera med. Jätteskönt att äntligen få ett golv att gå på, nu blir det enklare att stå och jobba där uppe i vinter. 🙂

LED monterad i fönstersmygen.
LED monterad i fönstersmygen.
Lägger golv på övervåningen
Lägger golv på övervåningen
IMG_3054
Hål för ventilation till badrum.
Hål för ventilation till badrum.
IMG_3065
IMG_3062
IMG_3060
IMG_3059
IMG_3058
IMG_3056