För rätt många år sedan nu, så råkade jag komma över ett par styranordningar som har använts för att styra kanontornet på Centurion-stridsvagnar, reservdelarna skulle skrotas då det lokala stridsvagnsförbandet lade ner sin verksamhet och stridsvagnsmodellen hade pensionerats från försvaret. Styranordningen som är gjord i lättmetall och plast är otroligt robust och ”sitter bra” i handen. Fantasin om att bygga om styranordningen till en joystick som man kunde ansluta till sin vanliga PC började ta form.

Styranordningen innehöll ingen komplicerad elektronik utan bestod bara av några potentiometrar och microswitchar, vilket gjorde att det var enkelt att koppla in den till en dator eftersom den bestod av samma delar som en vanlig joystick. Det enda man blev tvungen att göra var att bygga någon form av fästanordning så att joysticken kunde skruvas fast i en bordsskiva.

Eftersom nya datorer inte längre levereras med gameportar så så var jag tvungen att bygga något interface för USB-porten, lösningen skulle dock visa sig mycket enklare. Vid tidpunkten så råkade jag komma över en Logitech Wingman joystick som någon hade varit för våldsam med, jag kunde återvinna kretskortet i joysticken och ansluta den till stridsvagnsjoysticken. Vips hade jag en joystick som kan anslutas till USB-porten och som dessutom har stöd för Force-feedback (inget jag har byggt in dock).

Här följer lite bilder på joysticken:

Centurion stridsvagn
Centurion stridsvagn
2_Centurion2
Styrdon för skytten till en Centurion stridsvagn
Styrdon för skytten till en Centurion stridsvagn
Joystick från sidan
Joystick från sidan
Styrdon inuti
Styrdon inuti
Joystick fäste
Joystick fäste
Slaktad Logitech Wingman
Slaktad Logitech Wingman
Logitech Wingman-kort
Logitech Wingman-kort
Joystick-färdig