Jag, Maria och svärfar var på ett inspirerande studiebesök hos en bekant i socknen som håller på att bygga en ny villa. Villan ligger avskilt och mycket vackert belägen på sluttningen mot Lina myr i Hörsne. Förutom en intressant planlösning så har dom även satsat stort på förnyelsebar energi i form av uppvärmning med solfångare, kamin och ugn med vedeldning, samt elektricitet via solceller. Rätt många villor idag kör med kombinationen solfångare och vedeldad panna/kamin (mina föräldrar t.ex.), så den delen av installationen som jag var speciellt intresserad av var elproduktion via solceller. Jag känner inte någon annan i min omedelbara vänskapskrets som har valt att satsa på solceller ännu, detta trots rätt förmånliga bidrag från staten (35%  av investeringskostnaden), själv skulle jag gärna vilja göra en installation med solceller men känner att jag inte har råd just nu.

Villan som vi besökte är ansluten till elnätet, men under sommarhalvåret så lever dom nästan helt på egenproducerad el via solpanelerna som körs genom en Fronius IG Plus 120 V-3 växelriktare. Just växelriktaren och dataloggern var jag speciellt intresserad av, dels för att de är själva ”hjärtat” i systemet men också för att de kan relatera till ett annat projekt som jag just har börjat med.

Här kan man läsa lite om hur man säljer el tillbaka till Vattenfall/GEAB. Och här finns exempel på olika solcells tillverkare:

Kommande solceller verkar lova ännu högre effektivitet.