När jag skapade denna blogg så var tanken att jag inte bara skulle skriva inlägg om fortskridandet av vårt husbygge, även om det förvisso upptar större delen av min lediga tid just nu. Min förhoppning är att när det projektet är avklarat så skall jag åter få tid till mina elektronik- och programmeringsprojekt som nu allt FÖR länge har fått vara i skymundan.

En grej som jag vill återuppta är mitt intresse för Hemautomation även kallat Smarta Hem, det är ett spännande område där mina intressen för elektronik, datorer, programmering, ägandet och drivande av ett hushåll sammanstrålar. Och jag är inte ensam, sedan introduktionen av X10-protokollet på 70-talet har fler och fler hus utrustats med persienner med elhiss, larm med SMS avisering, fjärrstyrning av belysning, TV, HiFi och you-name-it. Med stigande elpriser och ett intresse av att hålla ner driftkostnaden i hushållet så har det uppstått en marknad för försäljning av utrustning för att läsa av elmätare och att kunna slå av och på olika apparater i hemmet. Exempel på lysande produkter är EnergyWatch och ELIQ (som även låter dig tävla mot dina vänner). För att styra olika ”laster” finns en myriad av produkter på marknaden, t.ex. Smart Plug, Nexas sortiment (som finns i dagvaruhandeln), EverSpring, TKB, m.fl. Modernare protokoll än X10 finns nu på marknaden som stödjer högre hastigheter, tvåvägs kommunikation, och är av typen Meshnätverk, de populäraste protokollen är Z-Wave och ZigBee. Nu när jag håller på att bygga till huset och skulle behöva komplettera de nya rummen med brandvarnare så funderar jag starkt på att även byta ut de gamla mot moderna Z-Wave modeller, då kan man få en varnar-en-så-varnar-alla funktion och jag kan även få en mail eller SMS avisering när jag är hemifrån.

Jag har sedan tidigare dragit ledningar i huset, ut till ladan, elskåpet, pumphuset, och hönshuset för Dallas/Maxims 1-Wire enheter. Det är ett trådbundet bussnätverk med smarta sensorer som kan användas för t.ex. övervakning av temperaturer, luftfuktighet, styrning av externa laster, m.m. Varje sensor kostar dessutom inte många kronor. Här är ett exempel på en installation i Sundhult.

En hel del Open Source programvaror finns för att kontrollera våra nya Smarta hem, utav alla så skulle jag rekommendera openHAB som på kort tid fått stöd för makalöst många slags enheter och protokoll (Z-Wave, ZigBee, 1-Wire, X10, m.fl.) och är samtidigt ett väldigt programmerbart och flexibelt system.

Gör en sökning på Google så hittar du mycket mer om hemautomation och återförsäljare av produkter för detta.