På Almedalsveckan hade GEAB två seminarier som jag besökte, det första var om det fortgående SmartKund/Grid Gotland projektet och det andra om Elbilar, båda var intressanta.

Under det första seminariet presenterade man resultatet av den enkät som testkunderna hade fått svara på under våren, det flesta verkar vara nöjda och är mer medvetna och försöker i större grad aktivt ändra sin elkonsumtion vilket lett fram till att man har kunnat se en sänkning av elförbrukningen med cirka 15 procent. Mest problem verkar man haft med batterier som krånglat och tagit slut, en ny version av SmartKund-appen har släppts som innehåller bättre stöd för batteriövervakning vilket borde lindra problemen i framtiden då man enklare kan se när batterierna börjar ta slut, så småningom kommer man förmodligen få en notifiering om detta också. Man har även lagt till historik för temperatursensorerna vilket jag personligen sett fram emot och utfört diverse buggrättningar. Den funktion som jag saknar mest nu är förmodligen att kunna se energiförbrukningen på samma graf som utetemperaturen, jag har påtalat detta via mail och till personerna på plats på seminariet och de har sagt att de skall titta på det, jag håller tummarna. Vidare så pratade Sven-Olov om hur elpriset räknas fram. Ber om ursäkt för den dåliga kvalitén på bilderna och video, är tagna med min mobil.

Mycket av informationen om Smart Kund-projektet är nu utflyttad från ”Mina Sidor” (som kräver inloggning) till publika sidor.

Och här finns en realtids graf över energikonsumtionen för kunderna som är anslutna till projektet.

IMG_0792
Status på SmartKund Gotland projektet
Status på SmartKund Gotland projektet
IMG_0794
IMG_0795
IMG_0796
IMG_0797
IMG_0798
IMG_0799
Teknisk beskrivning
Teknisk beskrivning
IMG_0801
IMG_0803
Förklarar hur elpriset räknas fram
Förklarar hur elpriset räknas fram
IMG_0805

Dagen efter var elbilsseminarium på samma plats, ”Energihuset” på Voltersgränd i Visby. En panel med utvalda personer berättade om hur det var att äga elbil på Gotland, om tidigare och pågående projekt, om utbyggnaden av laddstolpar för elbilar, och lite framtidsvisioner. Tydligen så skulle nästan alla Coop varuhus inom en snar framtid ha möjlighet att ladda elbilar, runt ett 30-tal laddplatser skulle finnas på ön. En snabbladdare, som kan ladda bilen på cirka 30 minuter (upp till 80%), skulle installeras av GEAB, förmodligen i närheten av Visby. Nya trafikskyltar för laddstationerna hade tagits fram, sådana får man tydligen spana efter om ett par år då man kanske själv äger en elbil. Regionen har som mål att bilar som drivs av fossila bränslen skall vara borta vid år 2030, själv är jag lite skeptisk till om det är möjligt men det är ju ett bra mål att sträva efter. Intressant seminarium där jag hade möjlighet att mingla lite med tillverkare av laddstationer och andra branschmänniskor.

Ett EnergiExpo skall tydligen hållas den 23-24 augusti vid Gangvide Farm i När, det vill ni inte missa! 😉

IMG_0808
IMG_0809
IMG_0812
IMG_0810
Renault Twizy
Renault Twizy
Elbil - Renault Twizy framifrån
Elbil – Renault Twizy framifrån
Elbil - Renault Twizy
Elbil – Renault Twizy från sidan
SmartKund Gotland utställningen
SmartKund Gotland utställningen
IMG_0817
IMG_0813