När man får lite tid och ork över så är man uppe på övervåningen och snickrar vidare på vårt nya sovrum, på hallen utanför, och på den nu mindre toaletten däremellan. Fokus den sista tiden har legat på att försöka färdigställa toaletten så att man kan börja använda den igen och slippa gå ner för trappan mitt i natten. Därefter kommer jag försöka göra färdigt hallen in till sovrummet för att till sist ta sovrummet.

Toaletten har sedan tidigare styckats av för att få till en ny hall utanför till vårt nya sovrum, Maria och jag har nu tapetserat skiljeväggen på insidan och ett ”överljus” har sågats ut ovanför dörren för att släppa in/ut lite ljus. En RGB-LED list har monterats mellan glasskivorna och tanken är att en läsgaffel skall monteras vid den blivande låsanordningen för att känna av om dörren är låst eller ej. Om dörren är låst så skall LED-listen lysa rött, medan om dörren är olåst så skall den lysa grönt, på så sätt kan man redan på håll avgöra om toaletten är upptagen eller ej.

Infälld spegeldörr löper inuti väggen, ovanför finns ett inglasat ”överljus”.

I utrymmet fanns det tidigare ett fönster som blickade ut mot baksidan av huset, när vi nu har byggt till huset åt detta håll så blev vi tvungna att ta bort fönstret. Med hjälp av lite gamla kakelplattor som blev över då vi byggde det gamla huset så har pappa och jag försökt att pussla ihop hålet som blev när fönstret togs bort, det är inte lätt att få det snyggt när det skall passa in med befintliga väggar på fyra håll. En spegel över handfatet täcker mycket av lappningen så man slipper se övergångarna så tydligt. I en del av hålet efter det gamla fönstret hade jag tänkt att bygga in någon snygg bakgrundsbelyst glasskiva, blyspröjsade eller nått liknande, men vi kunde aldrig hitta något lämpligt motiv när vi letade omkring på Internet. Maria föreslog att vi kunde ha ett infällt akvarium med fiskar istället, men 20 liter vatten inbyggd i väggen och med behov av någon servicelucka för att byta vatten och städa akvariet gjorde att det blev rätt komplicerat. Men idén planterade ett frö i mitt huvud och nu sitter istället en inbyggd bildskärm kopplad till en Raspberry Pi som spelar upp ett loopande filmklipp från ett riktigt akvarium. Man får en fin upplevelse när man sitter på toaletten och samtidigt så slipper man mata fiskar, fuktskador i väggen, och göra rent akvariet. 🙂 Filmerna har jag köpt från Uscenes.com och ett Python-script är tänkt att byta film var 14:e dag så man inte tröttnar på akvariet.

Plats efter gamla fönstret
Kakelplattor och spegel på plats
Infälld bildskärm med Raspberry Pi 3. Bildskärmen går att hänga av och på med hjälp av ett VESA-fäste. Magnetiska lister ramar in bildskärmen snyggt.
Akvarie utifrån
Akvarie på toaletten (och ett FÖR starkt överljus)

Inne i själva sovrummet så har vi fått LED-spottar monterade i taket och även LED-spottar i den inbyggda bokhyllan. Längs ena väggen har vi börjat bygga stomme till inbyggda hyllor. Och i hallen utanför så har jag brutit upp golvet för att försöka bli av med ett starkt knirrande ljud som jag störde mig på, det är lika bra att göra det nu innan klickgolvet kommer på…

LED-spottar i taket i nya sovrummet
Infälld bokhylla i sovrummet