Energiexpot på Gangvide farm i När är tillbaka för andra året i rad, tyvärr så missade jag förra året men enligt hörsägen var det ännu större i år. Jag tycker att det är jättekul att sådana här forum finns på lilla Gotland, där man kan åka iväg och få träffa branschfolk och andra privatpersoner som delar mitt intresse för energibesparing, förnyelsebar energi och smarta hem. Väl på plats så fann jag att större delen av utställarna även var Gotländska företag av varierande storlek som hade specialiserat sig på uppvärmning och elproduktion från solenergi. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att Gotland brukar leda listan över flest soltimmar per år. Grovt så skulle jag vilja dela in utställarna i tre kategorier, säljare av pellets och flisbrännare, säljare av solpaneler, och säljare av elfordon.

Många villor idag har någon form av panna som eldar med ved, flis, pellets eller olja, och utvecklingen av effektivare pannor och ackumulatortankar har verkligen gått framåt. Det är nog ett bra alternativ om du har en redan befintlig installation  eller har plats och råd för en långsiktig investering och är beredd på att arbeta lite för att spara pengar. Pellets eller flis tillsammans med en stor ackumulatortank och solfångare är en svårslagen kombination när det väl är installerat. Ved funkar också om man kan få tag på det billigt eller om man har egen skog och orkar lägga en del tid på att processa den. Just solfångare lyste konstigt nog med sin frånvaro på expot, lite konstigt tycker jag, då det är en väldigt populär och miljövänligt energikälla. Kanske har det inte hänt så mycket i den branschen det senaste året, kanske känner folk att de redan vet allt de behöver veta om dessa?

Om vattenburna solfångare lyste med sin frånvaro så gjorde i alla fall inte solcellerna/elektriska solpanelerna det. Ett flertal återförsäljare fanns på plats och svarade på frågor och visade upp sina produkter. Småskalig elproduktion verkar vara i ropet och intresset var på topp. Tanken på att producera el för det egna hushållet, fritt från elbolag, och sedan sälja överskottet till marknaden för att betala av investeringen är lockande. Flera ställ med broscher från företag, kommunen, energimyndigheter, och till och med elbolagen själva fanns på plats, fullmatade med information om allt från hur man söker bidrag för installationen till hur panelerna skall monteras för att fungera optimalt.  Tyvärr missade vi Egen Els föreläsning om egenproducerad el, det sägs ha varit en inspirerade session, synd att vi missade den! Många företag visade upp olika solpaneler, viket i och för sig kan vara intressant, men ingen solpanel installation är komplett utan en växelriktare/inverter och dessa fanns det inte många av på plats. Var är SMA och Fronius kan man undra, eller missade jag dom bara?

Elfordon fanns det ett flertal som man kunde få provköra, allt från enklare Renault Twizy till mer kompletta Renault Zoe. Maria och jag passade på att testa på elcyklar som Region Gotland har köpt in och använder i sin fordonspark. Samma cykelmodell, Off Course, finns att köpa hos Clas Ohlson för 8000 kr. Cykeln var rolig och väldigt lättrampad trots den starka motvinden vi utsatte den för, hade jag bott närmare stan hade jag nog köpt en egen. 🙂

För att summera expot så skulle jag vilja säga att det var en trevlig eftermiddag för oss på sudret, och det var kul att så många företag och utställare fanns på plats och lät oss testa deras produkter. Lite flera föreläsningar (och scheman för dessa) saknade jag, det var mycket fokus på att producera energi, men vilka kunskaper och utrustning finns för att spara energi? Det får man gärna ta upp nästa år.  Och hur är det med elproduktion via vindkraft? Här på Gotland finns det gott om vind, jag är lite förvånad att ingen visade upp små vindkraftverk. Eller har dessa förlorat helt åt solcellerna? Jag hoppas på att kunna närvara på nästa års expo (om det blir något) och att det då har hunnit växa sig än större.

IMG_3782
IMG_3783
IMG_3786
IMG_3787
IMG_3789
IMG_3788
IMG_3794
IMG_3790
IMG_3791
IMG_3793
IMG_3792
IMG_3795
IMG_3797
IMG_3796
IMG_3798