Nackdelen med att bo på landet är att det blir så förbaskat mörkt på vinterhalvåret. Vi har satt upp en lyktstolpe vid parkeringsplatsen för våra bilar, vi har satt upp strålkastare på marken som lyser upp en stor poppel och en stor hasselbuske som vi har i trädgården, strålkastare med rörelsesensorer på både ladan och huset, och såklart ytterlyse på fram och baksida av huset. Men ändå har det varit lite mörkt när man gett sig ut på kvällarna. I höst så har vi låtit montera inbyggda spottar längs takfoten på hela framsidan av ladan. Tio stycken LED-spottar från Clas Ohlson placerade mellan varje takstol ger ett behagligt utspritt ljus som lyser upp kalkstensväggen på ladan. För att styra det hela så använder jag en Sonoff 4ch som kan monteras på en DIN-skena i elskåpet. Enheten kopplas sedan upp via WiFi mot en MQTT-broker som kontrolleras av mitt hemautomationssystem. Sonoff 4ch innehåller fyra stycken reläkanaler och vi kopplade in vartannat spotlight till ett relä och vartannat spotlight till ett annat relä, på så sätt sprider man ut lasten och kan välja hur mycket upplyst man vill ha väggen.

Jag är alltid lite tveksam mot utrustning som köpts in från Kina så jag var tvungen att kontrollera innehållet, och jag blev positivt överraskad. Allt var snyggt placerat och lött, nödvändigt avstånd och tjocklek på högspänningsledningarna med tillhörande urfräst spår för ytterligare kortslutnings skydd. Lite mer skyddslack på de lödda kopparbanorna hade dock varit trevligt.

Den inbyggda programvaran byttes mot en mer flexibel Open Source variant som lättare går att kontrollera, Tasmota.

Vi blev väldigt nöja med resultatet, nu väntar man bara på snön för att få den fina julstämningen. Tyvärr så hittade jag inte stativet till kameran så bilderna nedanför gör inte installationen rättvis.

With ESP8285 CPU
Tyvärr är inte Sonoff 4ch anpassad för DIN-skenor enligt standard.