För åtta veckor sedan, eller nått sådant, så gick Gotlands kanske äldsta IT-företag i konkurs, Gute Data AB. De har funnit i någon form sedan 70-talet och före detta anställda har gått vidare och öppnat nya datorföretag här på ön, som t.ex. Intron (med tiden BRS Intron, BRS Networks), och Kontorslandslaget (med tiden Koneo, Unger & C:O).

När så konkursförvaltaren annonserade konkursen online så blev jag tipsad av en god vän och jag klickade igenom sidorna med inventarier som skulle aktionernas ut. Det var en hel del kontorsmöbler, gamla datorer, verktyg, skrivare, kopiatorer, och reservdelar och förbrukningsmaterial till dessa. Hade jag haft mer pengar vid tillfället så hade jag säkert bjudit på mer, men det var främst tre saker som jag fastnade för.

En APC 3000VA UPS vilken jag tänker ha som reservkraft till vår vattenpump, min tidigare UPS var inte kraftfull nog för att orka starta pumpen. Jag vann UPSen för 900 kr exkl. moms, en nyare modell av samma märke och storlek kostar runt 17.000 kr på Dustin.

Vår gamla monokroma laserskrivare sjöng på sista versen, utskrifterna var väldigt bleka så det gick knappt att använda utskrifterna längre. Så jag bjöd på en helt ny Toshiba e-studio 305cs, som är en färglaserskrivare med WiFi och Ethernet uppkoppling, inbyggd skanner, kopiator och Fax(!), allt i ett. Jag vann den för 1000 kr, hade jag köpt en motsvarande i handeln så hade jag fått betala 7000 kr.

Och slutligen det mest spännande köpet, ”reservdels kopiatorer”, som jag vann för 150 kr exkl. moms. Jag tänkte mig ett par kopiatorer som man kunde skruva sönder och länsa på elektronikprylar som kan vara bra till något roligt framtida elektronikprojekt. Jag hade dock inte förväntat mig 20 kvadratmeter med reservdelar! Det tog mig en halv dag och tre vändor med släpvagnen för att få hem dom, och då lämnade jag ändå motsvarande en kärra kvar på plats för jag orkade inte köra fler vändor. 🙂 Hela ladan blev full och jag spenderade kvällarna under ett par veckors tid till att skruva ner kopiatorerna i delar. Sedan blev det tre vändor till återvinningscentralen i Visby med delarna som jag inte var intresserade av. Resultatet blev cirka 40 kilogram med stegmotorer, en väldigt massa kugghjul, kuggremmar, stänger, axlar, läsgafflar, solenoider, stegmotordrivare, skruvar, m.m. Nypriset för motsvarande delar hade lätt varit 100 gånger så mycket.

Totalt sett så var det ett riktigt kap jag gjorde, och jag är väldigt nöjd med köpen, kvarstår dock att se vad jag skall göra av kopiatordelarna… 🙂