Nu har jag äntligen gjort slag i saken och köpt mig en 3D skrivare!

Länge har jag varit sugen på att köpa en, men tvekat inför kostnaden men även känt att den bara skulle bli stående då jag har så mycket annat att fixa med. Nu har priserna gått ner rätt mycket och jag har hunnit bygga upp en lista i huvudet på saker som jag skulle vilja skriva ut om jag hade en 3D skrivare, så nu kan jag äntligen motivera varför jag “behöver” köpa en skrivare. 🙂

Främst är det lådor till alla hemmabyggda kretskort och enkortsdatorer som ligger här och var i huset som fungerar som motivator, men även delar till min robotgräsklippare “Liam-ESP” har jag längtat efter att få skriva ut. Reservdelar och tillbehör till husbilen och min Dremmel ligger också nära till hands.

Frågan är bara vilken skrivare man skall ha? Det finns ju hundratals, och det är inte helt enkelt att jämföra prestandan mellan dessa. Tillslut föll dock valet på en “delta”-skrivare som heter “3KU”. Den är gjord helt i metall, vilket känns stabilt, har fått bra recensioner, och ett pris på 2.500 kr var lagom som första 3D skrivare för mig. Nu i efterhand kan jag ångra att jag inte köpte någon som kan skriva ut större föremål, men det visste jag i och för sig innan att jag skulle sakna. Man kommer rätt långt med denna, och den skriver ut föremålen rätt snabbt, men det kommer förmodligen att inhandlas en större skrivare i framtiden för att kunna skriva stora och grova föremål. Jag valde en en Delta-skrivare främst för att de brukar vara lite snabbare än XY-skrivarna som man normalt ser i handeln, men också för att jag tycker dom ser fascinerande ut när de arbetar (snacka om dålig ursäkt).  3KU-skrivaren köptes från AliExpress och kom hem relativt snabbt med posten. Den kom helt i delar med ett USB-fickminne med videoklipp som visade hur man skulle montera ihop skrivaren. Det var ungefär två kvällars arbete och det gick faktiskt ganska smidigt tack vare videoinstruktionerna som man kunde pausa och spela om och om igen för att se vad de gjorde.

Jag är mycket nöjd med skrivaren, men och andra sidan så är det min första 3D skrivare så jag har inte mycket till referenser. Det jag stör mig på är att det är svårt att få modellerna att sitta fast i bottenplattan när man börjar att skriva ut, många gånger får man avbryta utskrifterna och börja om eftersom de släpper från plattan. Det handlar dock främst om problem som uppstår när man skriver ut små föremål, större föremål har inte detta problem, och det är ett generellt problem i 3D skrivare branschen och inte något unikt just för min skrivare. Jag har testat med maskeringstejp och extra starkt hårspray, vilket många tipsar om, men har inte funnit något som funkar klockrent.

Saker som jag skrivit ut hittills (några finns här nedanför) är:

  • Låda till min “Mediacenter”-Raspberry Pi i form av en Nintendo 8-bitars konsoll.
  • Bockverktyg för att bock benen rakt och snyggt på t.ex. resistorer.
  • En insats till ventiler på t.ex. luftmadrasser och gummibåtar som hjälper till när man behöver tömma dessa på luft.
  • Ett par centrumvinklar som är bra att ha för att hitta centrum på runda föremål, t.ex. om man skall svarva någon trä pryl.
  • Ett fräshåll till Dremmeln
  • En låda till min Raspberry Pi med HiFiBerry AMP2+ kort
  • En klippskiva till min Robotgräsklippare, Liam-ESP
  • En låda till min komponentprovare
  • Och så diverse små roliga leksaksmodeller man hittat på Thingiverse

3KU användarna har ett eget community där man kan få tips och hjälp.