Billiga LED-strålkastare

Så här års när det mörknar redan klockan tre så vill man ju gärna ha lite extra belysning utomhus. Vi har sedan tidigare flera halogen-strålkastare med rörelsesensorer utplacerade runt husen som tänds när man kommer i närheten, det är väldigt smidigt och man slipper leta fram ficklampor. En av dessa strålkastare hade gått sönder och lös dygnet runt oavsett rörelse eller att det var mitt på dagen, och eftersom den drar runt 500 watt el så var det som att elda för kråkorna.

Jag letade runt på Internet och hittade billiga (runt 500 kr) alternativ som var av typen LED och således bara drar en tiondel så mycket ström som motsvarande halogenstrålkastare gör. När så väl paketet kom med posten och jag skulle montera upp strålkastaren så gjorde jag först en jordnings-kontroll av lampan om kom fram till att hela metallchassit var ojordat och att jordkabeln inte verkade ha någon funktion. När jag väl öppnade strålkastaren så kunde jag verifiera att jordkabeln inte var ansluten till någonting.

Varför tillverkarna gör detta kan jag bara inte förstå, att ansluta kabeln till höljet kan inte kosta många ören!

Jag skalade kabeln, satte på en kabelsko och skruvade fast den i en av skruvarna i chassit, ohm-mätningen av kabeln visade sedan att chassit var jordat som sig bör.

LED-spot utan jordning
LED-spot utan jordning

Så om ni köper LED-strålkastare, ta en multimeter och se att det är kontakt mellan skruvarna i höljet och jordkabeln så att ni inte åker på en otrevligt överraskning i framtiden!

Jag hittade även andra på Internet som lagt märke till samma fenomen på billiga LED-strålkastare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.